Witam.
Wiedźmin składa się z siedmiu części: Ostatnie życzenie, Miecz przeznaczenia, Krew Elfów, Czas pogardy, Chrzest ognia, Wieża jaskółki i Pani jeziora. Chciałbym usłyszeć Wasze wypowiedzi na temat tej książki. Przypadła Wam do gustu ? Wg. mnie książka jest wspaniała i można ją porównać do Władcy Pierścieni Tolkiena. Czekam na Wasze wypowiedzi.

No tak ,powiadają ,że Sapkowski jest "polskim Tolkienem".
Czytałem wszystkie części wiedźmina i jest mi trochę ciężko się wypowiedzieć o całej serii.
Kiedy czytałem dwa pierwsze tomy ,to nie mogłem się oderwać od tej książki. Ciekawe wprowadzenie do świata, dużo akcji i wmiare lekki styl Sapkowskiego bardzo mi odpowiadały.
Czytając kolejne tomy książka mnie coraz bardziej nudziła i czytałem je tylko po to aby dowiedzieć się jak cała akcja się potoczy i jak zakończy się ta powieść. Długie odstępy między ciekawą akcja czy wątkami ,między którymi panowały nudy.
Ogólnie książka fajna bo pomimo nudnych fragmentów książki to warto czytać dla tych kawałków przy których często nie byłem wstanie oderwać się od książki

. A także duży podziw dla Sapkowskiego za stworzenie tak rozległego świata.
No i muszę nadmienić jeszcze fakt ,przez który na początku bardzo się myliłem w książce ale jest dość ciekawy. Chodzi mi o takie rozdziały w których autor potrafi opisać jedną przygodę ustami wielu postaci. przykładowo zaczyna się fabuła opowiada przez narratora i pisana w sposób przeciętny, następnie przeskakuje w słowa jednej z powieści poety Jaskra pisana bardzo kolorowo i poetycko, następnie przejście na jakiegoś bajarza w wiosce który mówi po chłopsku wręcz prawie staropolsko. bardzo ciekawy sposób